Blog

Ghid practic pentru revenirea la prima dragoste – baletul

Există multe motive pentru care, în copilărie sau în adolescență, încetăm să mai practicăm sportul preferat sau renunțăm la visul de a deveni dansator profesionist sau balerină. Interesele se schimbă repede… Însă 10 ani mai târziu, la cafeaua de dimineață, când citim un articol despre Misty Copeland care a fost promovată prim-solistă a ABT, deși a început să facă balet abia la 14 ani, s-ar putea să ne spunem pe un ton de reproș: “La 14 ani!? – eu la 14 ani dansam deja pe poante, dar…” Dacă acea dimineață reușește să transforme toate regretele într-un plan de bătaie, articolul acesta ți se adresează!

Rezervă-ți un loc într-o grupă de balet pentru adulți avansați și reia de unde ai abandonat!

Dacă treci de acest pas (uriaș), punem pariu că în timpul primei ore de curs te vei regăsi în majoritatea acestor situații:
– te vei scuza permanent pentru felul în care te descurci;
– vei întreba profesorul dacă există o grupă de intermediari în care ai putea să te transferi;
– vei face haz de necaz constatând că lucrurile nu mai sunt “ca pe vremuri”;

Dar pe cât de siguri suntem că am nimerit reacțiile tale, pe atât de siguri suntem (ba chiar mult mai siguri!) că din unghiul profesorului lucrurile se văd cu totul diferit!

Te asigurăm că: acesta te va întâmpina cu brațele deschise (pentru că e atât de bine când cunoști cursanți care vorbesc “limba ta”!). Te va felicita. Judecând după mișcări, musculatură și atitudine, va știi cu exactitate că ai făcut balet în prealabil și, posibil, va ghici și numărul de ani în care ai dansat. Te va îndemna să rămâi. Îți va spune că există clase pentru fiecare nivel de pregătire. Dar va preciza că grupa pentru adulți avansați este una deschisă, în care fiecare face cât poate (atâta timp cât nu scade sub nivelul grupului). Te va asigura că musculatura ta își va “aminti” ce are de făcut, dacă te hotărăști și tu să continui.

Acestea nu sunt baliverne, nici clișee. Să reiei cursurile de balet după o pauză lungă este un lucru foarte dificil, tocmai de aceea ți-am pregătit un “mic ghid practic” pe care să îl răsfoiești după ce te hotărăști că este timpul să îți recâștigi locul pe scenă.

1. Nu te îngrijora dacă costumul de balet, flexibilii sau fusta pe care le foloseai odinioară nu îți mai vin!

Chiar dacă nu creștem în înălțime, corpul nostru se modifică constant, proporțiile se schimbă și bineînțeles și materialele din care sunt confecționate echipamentele își pierd calitățile de-a lungul timpului, chiar dacă nu au fost folosite ani de zile.

2. Cumpărăturile pentru noul echipament pot începe în 4… 3…

Dar atenție! Chiar dacă un costum de balet frumos te poate face să te simți “mai balerină” și deci îți poate influența pozitiv performațele, nu te pierde cu firea! 🙂 Când nu există restricții de culoare pentru costumele de balet, când accesoriile pentru curs nu sunt limitate, când începi să (re)descoperi inovațiile în materie de dancewear și footwear, este ușor să cazi în capcana cumpărăturilor care, într-un final, se pot dovedi a fi inutile. Sfatul nostru este să investești, în primul rând, într-o pereche de flexibili potriviți și aleși cu atenție, de preferat într-un magazin în care ai parte de consiliere din partea specialiștilor.

SFATUL NOSTRU: Adresează-te cu încredere personalului de la Sansha România! Ei vor știi exact ce să îți recomande. Magazinul se află în București pe bd. M. Kogălniceanu nr. 55 și este deschis de marți până sâmbătă, între 10:30 și 19:00.

© Sansha România

© Sansha România

3. Fii indulgentă cu tine însăți!

Grand plie-ul nu mai e atât de adânc pe cât te așteptai, arabesque-ul, care părea joacă de copii pe vremuri, acum nu mai e atât de stabil, brațele încep să doară după primele exerciții la bară… Pe cât de îngrijorător poate părea pentru tine, pe atât de firesc este, de fapt. Memoria musculară e de partea ta, te ajută, însă are nevoie de un pic de exercițiu pentru a recupera toți acești ani petrecuți în fața calculatorului. Febra musculară de a doua zi este garantată!

Curs festiv de Crăciun cu grupa avansată © Florian Gîndilă, 2012

Curs festiv de Crăciun cu grupa avansată © Florian Gîndilă, 2012

4. Uită de balerina de la 14 ani.

Revenind în sala de balet după o pauză lungă, inevitabil vei face comparație între tine la 14 ani și tu, cea din prezent. Dar te avertizăm că nu îți va fi deloc ușor! Însă trebuie să înveți să faci diferența între așteptările tale și capacitățile tale. Ce la o vârstă fragedă părea floare la ureche, acum s-ar putea să necesite puțin mai mult exercițiu. La început, pentru tine, totul se va rezuma la recuperarea a ce s-a pierdut în anii de pauză. Într-o grupă de balet pentru adulți avansați, însă, vei învăța că nu contează ce calități aveai în copilărie, și că ideea de bază a cursului este să te provoace pe tine, cea de acum. Să te învețe să te autodepășești cu fiecare ocazie. Să abordezi “problema” din perspectiva ta, a balerinei adulte cu cunoștințe solide și voință de fier.

5. Nu te îngrijora că lumea te privește.

Nu te privește. Pentru că fiecare colegă este ocupată să se privească pe ea însăși. De fapt, ba da, există un caz special când toată lumea din clasă privește o anumită colegă. Și anume atunci, când acea colegă le întrece pe toate celelalte. Dacă e așa, atunci… ghinionul tău; lumea chiar te privește! 🙂 Și ar trebui să te bucuri de fiecare clipă!

Acestea fiind zise, te sfătuim să nu îți consumi energia făcându-ți asemenea probleme, chiar dacă este o senzație ciudată să porți, din nou, un costum de balet (și atât) într-un grup de 10+ fete. La fel ca și tine, și ele se confruntă cu temeri, au propriile îndoieli și ambiții.

6. Picioarele...

…Te vor durea! Pentru că nicio parte a corpului nu este mai nemulțumit că te-ai decis să reiei baletul decât picioarele. Iar felul lor de a-și exprima nemulțumirea este prin durere. Și crampe. Și cârcei. Care apar în cele mai surprinzătoare momente. Vestea bună e că aceste dureri se ameliorează exact așa cum se făcea “odată”: masează-ți talpa călcând pe o minge de tenis sau orice alt obiect rotund, de dimensiuni mici. De asemenea, îți garantăm că, prin exercițiu, crampele și cârceii se vor rări. Așadar, nu te lăsa!

sursa foto necunoscută

7. Limbajul de specialitate

Baletul este construit pe niște reguli clare, care nu se schimbă. Totuși, se poate ca profesorul tău să folosească denumiri pe care nu le-ai mai auzit, care s-au modificat în timp sau să facă precizări care odinioară nu aveau o denumire specifică.

Nu te mira dacă profesorul tău de acum insistă ca la curs să porți flexibili, deși tu în copilărie obișnuiai să dansezi în cipici. Este același lucru, denumit altfel. Te încurajăm să lași jena la o parte și să pui întrebări ori de câte ori ceva nu îți este clar. Profesorul nu te poate ghida dacă nu știe ce nu știi 😉

Curs festiv de Crăciun cu grupa avansată © Florian Gîndilă, 2012

Curs festiv de Crăciun cu grupa avansată © Florian Gîndilă, 2012

8. Comunică cu profesorul!

Poate că îți amintești: în copilărie, profesorul de balet era cea mai importantă persoană pentru tine (după familie). Chiar dacă nu mai ai 14 ani, acest lucru nu ar trebui să se schimbe.

Orice întrebare legată de dans trebuie să primească răspuns de la el. El este cel căruia ar trebui să i te adresezi dacă nu înțelegi ceva, cu el ar trebui să împărtășești temerile cu privire la un nou exercițiu, lui ar trebui să îi ceri sfatul referitor la echipament, pe el ar trebui să îl crezi atunci când te sfătuiește să alegi o variație din baletul x (chiar dacă ție ți se pare infernal de greu), lui ar trebui să îi ceri sfatul atunci când simți că genunchiul tău și-a pierdut mobilitatea. Fără să stabilești o relație de încredere cu profesorul tău, revenirea la balet s-ar putea să nu aibă impactul dorit.

9. Bucură-te de avantajele pe care ți le oferă noul tău statut de balerină adultă.

Sună ciudat, însă este un statut privilegiat. Există o comunitate nebănuit de mare de amatoare de balet care continuă să (re)descopere frumusețea dansului. O comunitate formată din fete cu background-uri foarte variate, pe care le aduc cu ele și în sala de balet, astfel ajutându-te să evoluezi pe mai multe planuri.

Reluând cursurile de balet la vârsta maturității va fi o experiență mult mai bogată decât ai fi crezut!

Grupa de adulți avansați / © Irina Stinghe, 2015

Grupa de adulți avansați / © Irina Stinghe, 2015

10. Nu mai pierde vremea. Încă un an departe de balet s-ar putea să te facă să sfârșești prin a regreta că ai ratat noul start.

 

Te așteptăm cu drag!

Gabi & Helga & Evelin

Niciun comentariu până acum


SCRIE UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *