Lumea este preocupată de propria-i imagine, însă din ce în ce mai puțini se arată dispuși să își construiască garderoba pe principiul “strălucire cu orice preț”.
În ziua de azi, cel mai de preț lucru pe care ți-l poate oferi moda, este posibilitatea expresiei propriei personalități fără condiționarea în vreun fel a libertății de mișcare. Lycra este unul dintre puținele materiale care corespund nevoilor publicului, dar care, în același timp, se plasează undeva aproape de limita superioară a imaginației designerilor.
Istoria acestui material începe la finalul anilor ’50 în laboratoarele DuPont (devenite mai apoi Invista), unde, după îndelungi cercetări, în anul 1959 chimistul Joseph Shivers a reușit să creeze “polyurethan-polyurea copolymer”-ul, varianta mai durabilă și mai rezistentă a cauciucului care, spre deosebire de Lycra, era obținut exclusiv din materiale naturale.
Cu timpul, invenția lui Shivers a fost dezvoltată, obținând astfel materiale precum Elaspan sau Lycra, ambele fiind mărci înregistrate ale corporației Invista. Totuși, atunci când spunem “lycra”, de cele mai multe ori ne referim în mod generic la un material textil elastic pe care foarte mulți dintre noi, în mod eronat îl asociază doar cu costumul de baie și cel pentru balet sau gimnastică. Întrebuințările materialului sunt însă dintre cele mai variate și asta se datorează numeroaselor sale calități pe care alte materiale textile nu le pot dobândi.
Iată zece dintre acele calități care au reușit să plaseaze Lycra în topul preferințelor în materie de modă ale omului secolului XX …și XXI.
1. Compatibil cu alte fibre
Lycra poate fi de diferiți deni, astfel materialul devenind potrivit pentru confecționarea unei game vaste de produse. Cel mai subțire tip, de exemplu, este folosit pentru confecționarea ciorapilor de damă, iar cel mai gros pentru bandaje ortopedice(!) sau costume pentru scufundări. De asemenea, Lycra este folosit și în combinație cu alte fibre precum nylon, bumbac, celofibră sau chiar mătase. Un exemplu interesant este designerul Deepika Govid care a combinat în realizarea tradiționalelor sari-uri firul de bumbac și de mătase cu cel de Lycra pentru a conferi textilului elasticitate și rezistență.
2. Elastic, deci comod
Calitatea primară a Lycra este elasticitatea, care poate fi chiar de 500% în funcție de componență. Lycra este un textil alcătuit din ‘verigi’ de polimer cu porțiuni ce alterează cele rigide cu cele flexibile, permitând astfel fibrei să se întindă dar ulterior să revină la forma inițială.
Această însușire a revoluționat în primul rând moda în materie de costume de baie și de înot. Odată cu aparița acestui material textil au dispărut toate problemele designerilor dar și a purtătoatelor (si purtătorilor 🙂 ) legate de îmbrăcămintea încovoiată, fără formă și incomodă pe care o purtau la plajă sau la piscină, unde, de fapt, căutau în primul rând relaxarea și liniștea. Datorită elasticității, costumele din Lycra se mulează perfect pe orice tip de corp, aplatizând formele (ne)dorite fără a sacrifica confortul persoanei care îl poartă. De asemenea, elasticitatea textilului permite revenirea la forma originală fără a fi deformat. Din aceleași considerente, Lycra este foarte des folosit la confecționarea costumelor de balet, gimnastică și yoga, sau folosind inserții de diferite materiale și texturi, pentru pantaloni de ciclism, costume de lupte, scufundări etc.
3. Bacteriostatic
O caracteristică notabilă a Lycra este abilitatea de a împiedica sporirea bacteriilor care se află pe corpul uman. Mediile propice pentru dezvoltarea bacteriilor sunt locurile întunecate și umede, precum cusăturile și îmbinările materialelor care sunt expuse transpirației sau apei. Lycra oprește dezvoltarea acestor bacterii prin simplul fapt că atât apa cât și transpirația sunt îndepărtate foarte repede de pe suprafața pielii, astfel reducând totodată și riscul aparițiwi iritațiilor sau a infecțiilor.
4. Permite pielii să respire
Lycra este cunoscut pentru calitățile sale bacteriostatice, ceea ce înseamnă că defavorizează dezvoltarea bacteriilor înlăturând majoritatea factorilor care le-ar facilita apariția și răspândirea (umezeala în primul rând). În ciuda faptului că mulți sunt de părere că materialele sintetice – deci și Lycra – nu lasă pielea să respire, însușirea sa de a absorbi transpirația, respectiv de a se usca foarte repede lasă pielea uscată. Astfel, în timpul efortului transpirația eliminată de corp este absorbită de material, care mai apoi se usucă foarte repede, scutind purtărorul de senzația neplăcută de umiditate.
5. Rezistent și durabil
Fibra din care este constituită Lycra este alcătuită din doi polimeri diferiți, aceștia îmbinându-se perfect și refăcându-se în mod consecvent. Calitatea fibrei de a se menține foarte mult timp face din Lycra un fruntaș al topului celor mai rezistente și durabile materiale elastice. De altfel, primul criteriu pe care l-au avut în vedere chimiștii atunci când l-au dezvoltat a fost să găsească o variantă mai durabilă a cauciucului.
6. Protejează împotriva razelor UV
Este lucru știut că razele soarelui pot fi foarte nocive și periculoase, în special atunci când nu suntem protejați. În afară de cremele cu factor de protecție solar (SPF) mai mare de 15, și costumele de baie pot oferi protecție efectivă împotriva razelor soarelui atunci când corespund anumitor cerințe. Deoarece Lycra are o construcție densă, nu permite pătrunderea razelor UV prin material. Majoritatea tipurilor de Lycra sunt notate cu factor de protecție UV (UPF) mai mare de 50, asta însemnând că aceste materiale textile sunt capabile să oprească până la 97,5% din razele UV.
Capacitatea de protecție UV a textilelor se măsoară când acestea sunt noi, uscate și într-un stadiu relaxat (nu sunt întinse). Capacitatea de protecție UV a textilelor poate fi diminuată atunci când acestea sunt prea întinse (astfel devenind mult mai subțiri), decolorate sau rărite de la purtare. Din acest motiv nu trebuie să forțăm costumul de baie de anul trecut pe copii, aceștia fiind în creștere, sau să purtăm mulți ani la rând același costum care de-a lungul timpului a fost supus unor factori nocivi ce-l deteriorează, precum clorul sau sarea din apă, soarele, etc.
7. Rezistent la clor
Dat fiind faptul că Lycra este, prin definiție un material rezistent, era cât se poate de previzibil că acesta este rezistent și la clorul atât de nociv pentru țesături, dar care este o componentă atât de frecventă a apei din piscine. Clorul și restul chimicalelor cu care sunt tratate apele piscinelor, dar chiar și sarea din mare(!) deteriorează țesăturile, afectându-le longevitatea. Lycra însa este de 5 -10 ori mai rezistent decât alte materiale folosite pentru confecționarea imbrăcămintei pentru înot.
8. Își menține culoarea și permite imprimarea/vopsirea
Păstrarea intensității culorii materialelor textile a fost mereu o problemă delicată în lumea modei. Este foarte greu să reușești să găsești un textil ce corespunde exigențelor designerilor, dar mai ales al cumpărătorilor. Nu ajunge ca hainele să aibă un croi potrivit dintr-un material de calitate, cu un imprimeu interesant, dacă acestea nu se păstrează. Din nevoia de a satisface și acest criteriu, a luat naștere așa-numitul Lycra Black (de asemenea macră înregistrată Invista), un material ce, pe lângă textura fină dar rezistentă, este de un negru intens ce nu se decoloreaza. Datorită compoziției sale, Lycra se poate supune unei tehnici aparte de vopsire, obținând astfel “cel mai negru negru”.
Combinația perfectă dintre materialul ce seamănă la atingere cu o ‘mătase voluminoasă’, elasticitatea ce permite obiectului vestimentar să se întindă mai apoi să se muleze perfect pe formele corpului și culoarea intensă care nu se duce, Lycra devine unul dintre cele mai căutate materiale de către creatorii de lenjerie intimă și alte articole vestimentare din materiale elastice. Tot datorită compoziției fibrei, Lycra permite vopsirea și imprimarea fără a se comporta ca o sugativă cu vopseaua aplicată. Culorile rămân perfect aplicate în locurile dorite fără a se împrăștia, astfel dând frâu liber imaginației și creativității când vine vorba de personalizarea vreunui material sau chiar a vreunui articol vestimentar deja croit.
9. Nu se șifonează
Precum majoritatea materialelor textile sintetice, nici Lycra nu se șifonează. Această calitate face din el un material foarte util și comod indiferent că este folosit pentru confecționarea hainelor de zi, pentru sport sau înot. Ba mai mult, capacitatea sa de a se usca foarte repede, îl transformă în una dintre cele mai practice textie, reușind astfel să convingă creatorii de lenjerie intimă sau pe cei care creeaza haine casual.
10. Nu se încarcă electrostatic
Toată lumea știe cât de neplăcut este să ți se electrizeze părul atunci când te îmbraci sau te dezbraci și să nu mai știi cum să-l aduni într-un loc. Deși este o problemă pe care o trecem cu vederea atunci când vine vorba de puloverul preferat, dacă s-ar putea alege o variantă din care această neplăcere să fie exclusă, cel mai probabil cu toții am face-o. Ei bine, un ultim argument pe care l-as aduce pentru a vă convinge că Lycra este materialul potrivit pentru voi este că Lycra nu se încarcă electrostatic! 🙂
Niciun comentariu până acum